Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Αυθαίρετες διώξεις συλληφθέντων με τον «τρομονόμο»
Κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου Δεκεμβρίου συνελήφθησαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τυχαία και αυθαίρετα, 280 άνθρωποι, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε τακτικές δικάσιμους. 13 συλληφθέντες είναι μέχρι σήμερα προφυλακισμένοι, ενώ πέντε εξ’ αυτών κρατούνται στις φυλακές ανηλίκων.
Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, δικηγόροι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί που συγκροτούν την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους κρατουμένους του Δεκεμβρίου, καταγγέλλουν ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες έχουν απαγγελθεί χωρίς στοιχεία και χωρίς να εξατομικεύονται.
Μάλιστα, οι προφυλακίσεις, όπως υποστηρίζουν, έχουν γίνει με βάση κοινωνιολογικά κριτήρια και συγκεκριμένα με γνώμονα τη μεταναστευτική καταγωγή και την ταξική προέλευση, υπό την επίφαση της τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 70 μετανάστες καταδικάστηκαν στο αυτόφωρο με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς διερμηνείς και δικηγόρους, ενώ εν συνεχεία φυλακίστηκαν περιμένοντας την απέλασή τους. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη και η αυθαιρεσία με την οποία έγιναν συλλήψεις και απαγγέλθηκαν κατηγορίες έγιναν αισθητά σε όλο τους το μεγαλείο στη Λάρισα.
Εκεί, όχι μόνο συνελήφθησαν 25 λαρισαίοι πολίτες, εκ των οποίων 19 παιδιά και 11 ανήλικοι μαθητές, άγρια ξυλοκοπηθέντες και αρχικά χωρίς πρόσβαση σε γονείς και δικηγόρους, αλλά, επιπλέον, παραπέμφθηκαν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τρία ακόμη κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων. Από αυτούς παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 8 Δεκεμβρίου τέσσερις έφηβοι με κοινό χαρακτηριστικό την μη ελληνική καταγωγή.
Με βάση τα προαναφερόμενα, καθώς και το γεγονός ότι παρατηρείται υποχώρηση του δικαιϊκού μας συστήματος στο όνομα της αντιτρομοκρατικής δράσης,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Με δεδομένο το αβάσιμο και την απουσία της εξατομίκευσης των κατηγοριών, την προχειρότητα και την αυθαιρεσία, πρακτική της αστυνομίας με την οποία «επιτεύχθηκε» ικανός αριθμός συλλήψεων, καθώς και το γεγονός ότι για τις ίδιες κατηγορίες άλλοι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, άλλοι προφυλακίστηκαν, ενώ για άλλους ορίστηκε ρητή δικάσιμος, θα σταματήσουν άμεσα οι διώξεις, ώστε να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι, όπως και να διακοπούν οι απελάσεις καταδικασμένων μεταναστών;
• Δεδομένης της αοριστίας του άρθρου 1 του Ν. 2928/2001, σχετικά με τον ορισμό της «δομημένης και με διαρκή δράση οργάνωσης», της έννοιας της επιδιώξεως και του κριτή της ενδιάθετης στάσης προκειμένου να αποδειχθεί η επιδίωξη, όπως έχουν επισημάνει διακεκριμένοι νομικοί, σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση του Ν.2928/2001, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες διώξεις που διασύρουν την εικόνα της χώρας μας;

30.1.2009
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου