Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Γραπτές παρεμβάσεις στην εκδήλωση-συζήτηση της 19 Νοέμβρη στη Λάρισα με θέμα «Δίκες της νεολαίας με τον τρομονόμο: Παραλογισμός ή συνειδητή επιλογή; Η κοινωνία πρέπει να υπερασπίσει το μέλλον της»


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Η τρομοκρατία σαν όρος εδώ και λίγες δεκαετίες ήταν εύκολο να αποσαφηνισθεί. Ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο ορισμός έπαψε να είναι σαφής και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να θεμελιωθεί νομικά.
Εν τούτοις, στο ιδεολογικό-προπαγανδιστικό επίπεδο του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού είναι ένας υπαρκτός εχθρός, της ίδιας τάξης με τον κομμουνισμό του ψυχρού πολέμου. Όλα τα αστικά καθεστώτα διαθέτουν πλέον ένα υπερεπαρκές νομικό οπλοστάσιο που τους επιτρέπει να δικάσουν και να καταδικάσουν κάθε εγκληματική πράξη, με την προϋπόθεση πως αυτή θα αποδειχτεί με τεκμήρια. Είναι αυτό που αποκαλείται τίμια δίκη.
Ωστόσο ,οι διάφοροι τρομονόμοι που έχουν ψηφισθεί, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, έχουν την εξής πρωτοτυπία. Τρομοκράτης θεωρείται πλέον αυτός που αποφασίζει το κράτος. Χωρίς στοιχεία κι αποδείξεις, όπως στη περίπτωση των ανηλίκων της Λάρισας, το κράτος παίρνει ένα τυχαίο δείγμα πολιτών, και στο πρόσωπό τους τιμωρεί το σύνολο ενός πληθυσμού που δεν αποδέχεται την νομιμότητα της ληστείας του κράτους.
Αργά ή γρήγορα οι πολίτες αυτού του τόπου θα εξεγερθούν, σαν ελάχιστη πράξη αυτοάμυνας. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι κρατούντες. Και ήδη από τώρα καταργούν κεκτημένα δικαιώματα, συνταγματικά κατοχυρωμένα και τα ορίζουν ως τρομοκρατικές πράξεις.
Κι αυτό σημαίνει καθιέρωση της κρατικής τρομοκρατίας, στον ίδιο βαθμό με τις φασιστικές δικτατορίες.

ΑΘΗΝΑ 18/11/10

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου