Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΡΙΣΑ: Λαϊκή απαίτηση η κατάργηση του τρομονόμου!

Τριάντα δύο φορείς του Νομού Λάρισας συνυπογράφουν κείμενο κατάργησης του τρομονόμου και συντονίζουν τη δράση τους κατά της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού



Την κατάργηση του ευρωτρομονόμου απαιτούν τριάντα δύο φορείς του Νομού Λάρισας,εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης τους. Στη σύσκεψη έγινε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση και αποφασίστηκε να παρθούν πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες ξεκίνησαν άμεσα με συναντήσεις που έγιναν χτες με το Δικηγορικό Σύλλογο, το νομάρχη και το δήμαρχο Λάρισαςκαι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με αγωνιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.
Σε κείμενο που συνυπογράφουν οι τριάντα δύο φορείς γίνεται αναφορά στην επιχείρηση εφαρμογής του τρομονόμου από τη Λάρισα, με αφορμή τους συλληφθέντες για τα επεισόδια της Δευτέρας και Τρίτης 8 και 9 Δεκέμβρη 2008 και επισημαίνεται η ανάγκη οι μαζικές λαϊκές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα, οι ενώσεις γονέων, το κίνημα της νεολαίας, των φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, των αγροτών, οι επιστημονικές ενώσεις, οι προοδευτικοί διανοούμενοι να αγωνιστούν για την κατάργησή του. Υπογραμμίζεται πως στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο των εργαζομένων, της νεολαίας, των ΕΒΕ, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, απέναντι στην κρατική καταστολή και στην εργοδοτική τρομοκρατία, ένα κοινό μέτωπο που συνοδεύει την καθημερινή πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων.«Αυτό - τονίζεται - υπηρετείται με την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου αιτημάτων σε όλη την κλίμακα του μαζικού κινήματος, ένα μέτωπο που σταθερά θα εναντιώνεται στην κρατική και εργοδοτική καταστολή, που θα συντονίζει τη δράση των μαζικών φορέων και θα εκδηλώνει την αλληλεγγύη του σε διωκόμενους εργαζόμενους για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση τους».
Ανάμεσα στους φορείς είναι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, οΔήμος Τυρνάβου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών, η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Λάρισας, η Ενωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), η Επιτροπή Ειρήνης, τοπαράρτημα του ΕΣΥΝ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, τοΣωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κ.ά.
Σχετικά με τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή οι φορείς τονίζουν ότι δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής της καταστολής, του αυταρχισμού, της αστυνομοκρατίας. « Αυτή η εξέλιξη - υπογραμμίζουν - αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Φέρνει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα τις βαριές συνέπειες του αυταρχικού κατήφορου που συνοδεύει τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις και έχει σαν στόχο την ενίσχυση της κατασταλτικής λειτουργίας του κράτους ενάντια στο λαϊκό κίνημα, στον αγωνιζόμενο για τα δικαιώματά του λαό και τη νεολαία. Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών διατάξεων και μηχανισμών με τους οποίους έχει εξοπλιστεί τα τελευταία χρόνια η αστυνομία και γενικότερα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος».
Και σημειώνουν: «Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται συνήθως με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Τις ρυθμίσεις αυτές τις έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει (σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ) οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει - εκμεταλλευόμενη και τις τυφλές καταστροφές (που προκάλεσαν εγκάθετοι των διαφόρων υπηρεσιών και ανεύθυνα στοιχεία) - να επιβάλλει ακόμα πιο σκληρά αντιδημοκρατικά μέτρα. Θα επιχειρήσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αντιδημοκρατικό νομοθετικό οπλοστάσιο. Στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας της κοινής γνώμης εντάσσεται και η φημολογία το προηγούμενο διάστημα για ενεργοποίηση του άρθρου 48 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στην επιβολή κατάστασης πολιορκίας, που σημαίνει στην πραγματικότητα αναστολή της ίδιας της δημοκρατίας. Ανάλογο πνεύμα είχε και η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί η παρέμβαση της ΕΕ σε επίπεδο δηλώσεων της προεδρεύουσας Γαλλίας.
Η κυβέρνηση και οι αντιδραστικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι οι λαϊκοί αγώνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ιδίως όταν η κυρίαρχη τάξη επιχειρήσει να ρίξει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ετοιμάζει νέα πιο ισχυρά κατασταλτικά μέτρα.
Η κυβέρνηση αξιοποίησε μάλιστα τις εξελίξεις για να ενεργοποιήσει τον τρομονόμο (Νόμο 2928/2001) του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα η ΝΔ με τον 3251/2004 ενσωμάτωσε την απόφαση της ΕΕ για την προσαρμογή του νομοθετικού οπλοστασίου με το οποίο διώκεται η αμφισβήτηση των "οικονομικών και πολιτικών δομών" του συστήματος».
Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι φορείς είναι:
• Να καταργηθεί ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, το ευρωπαϊκό ένταλμα απόδειξης.
• Να μη γίνει καμία δίκη με τον ευρωτρομονόμο των συλληφθέντων στα επεισόδια της Λάρισας 8/9-12-2008, ούτε και στο μέλλον.
• Να μην ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η νέα απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ που ποινικοποιεί τη σκέψη με το επιχείρημα της δίωξης της υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικού αδικήματος.
• Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα το οποίο επιτρέπεται ουσιαστικά από την ισχύουσα νομοθεσία, να αποσυρθεί η χώρα μας από τις σχετικές συμφωνίες και μηχανισμούς φακελώματος της ΕΕ.
• Να απαγορευτεί η χρήση χημικών ενάντια στους διαδηλωτές.
• Να καταργηθεί ο Ν. 3169/2003 περί οπλοχρησίας των αστυνομικών, ο οποίος παρέχει ευκαιρίες για καταχρηστική άσκηση των σχετικών δυνατοτήτων.
• Να σταματήσει η προσπάθεια ενεργοποίησης άνεργων διατάξεων του Ν/Δ 791/1971 μέσω της εγκυκλίου της 29/12/2006 του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
• Να τερματιστεί η ασφυκτική αστυνομική παρουσία στις διαδηλώσεις, η αστυνομία να βρίσκεται σε διακριτική απόσταση από τους διαδηλωτές.
• Να σταματήσει η πρακτική παρακολούθηση των συγκεντρώσεων και της «διείσδυσης» μυστικών αστυνομικών, καθώς και η πρακτική των προληπτικών προσαγωγών και των εκφοβιστικών ελέγχων.
• Να μην εκδοθεί το σχέδιο ΠΔ που προβλέπει τις χρωμόσφαιρες, τα κινητά φράγματα κλπ.
• Να καταργηθεί η τροπολογία για τη χρήση αστυνομικών σκύλων στις διαδηλώσεις και στην αστυνόμευση.
• Να αποκαθηλωθεί το σύστημα καμερών C-4i (Σι-Φορ-Αϊ).
• Να καταργηθούν οι μηχανισμοί και θεσμοί αστυνόμευσης που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των ΟΤΑ (Δημοτική Αστυνομία, συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας, αστυνομικός γειτονιάς κλπ.).
• Να μην εμπλακούν με κανέναν τρόπο και πρόσχημα οι Ενοπλες Δυνάμεις σε ζητήματα τήρησης της εσωτερικής δημόσιας τάξης.
• Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ν.2811/2000) που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες. Απόλυτη απαγόρευση χρήσης καμερών και λοιπών μηχανισμών αστυνόμευσης στα σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση του σχετικού αντιδημοκρατικού νομικού πλαισίου.
• Ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους εργασιακούς χώρους.
• Να απαγορευτεί ρητά η παρακολούθηση και αστυνόμευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης και ελέγχου των ίδιων ή των επικοινωνιών τους.



0Δημοσιεύτηκε: 03 Ιαν 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου