Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ...

Αθώοι οι 49 φοιτητές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr
Χαστούκι στις διωκτικές Αρχές αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, το οποίο με μια γενναία απόφαση αθώωσε πανηγυρικά τους 49 φοιτητές που συνελήφθησαν στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου τον περασμένο Μάρτιο, ενώ παράλληλα ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες αστυνομικών!

Η πολυδιαφημισμένη, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επιχείρηση μαζικών συλλήψεων νεαρών, που ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησαν να τους εμφανίσουν ως ταραξίες και πρωταγωνιστές των επεισοδίων, κατέρρευσε, καθώς το δικαστήριο, με την ίδια απόφασή του, που δεν έχει δικαστικό προηγούμενο, έστειλε στον εισαγγελέα τον φάκελο της υπόθεσης, με αίτημα να αναζητηθούν ευθύνες αστυνομικών για ψευδορκία, αφού στις δικές τους καταθέσεις στηρίχτηκε το σαθρό οικοδόμημα της δίκης. Επίσης, το δικαστήριο ζήτησε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να διερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί από αστυνομικούς και άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παράνομη βία, σωματικές βλάβες κ.λπ., που αφορούν τη χρήση χημικών σε βάρος των 49 συλληφθέντων.
Ευθύνες επίσης θα αναζητηθούν και για τους αστυνομικούς που διενήργησαν την προανάκριση, καθώς τα κενά και οι δικονομικές παραλείψεις στη δικογραφία μετέτρεψαν τη δίκη σε φαρσοκωμωδία.
Οι τρεις δικαστίνες (η πρόεδρος Παρασκευή Τσουμάρη και οι πρωτοδίκες Νίκη Στέρη και Χρυσούλα Γκούμα) καταχειροκροτήθηκαν χθες το απόγευμα όταν ανακοίνωσαν την απόφασή τους, που αθώωσε τους 49 συλληφθέντες.
Νωρίτερα το δικαστήριο είχε κάνει δεκτό το αίτημα που είχαν υποβάλει συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι ζήτησαν να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να επιληφθεί για τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος αστυνομικών.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου «γενναία», ενώ ο εκ των συνηγόρων Διονύσης Γκλούσκος τόνισε: «Η απόφαση για παραπομπή στον εισαγγελέα είναι πρωτοφανής.
Οι σκευωροί θα καταστούν κατηγορούμενοι και όσοι κατασκεύασαν τη δικογραφία αυτή πρέπει να νιώθουν ντροπή». Αντίθετα με το δικαστήριο, η εισαγγελέας της έδρας κ. Βεροιώτου είχε ζητήσει να καταδικαστούν και οι 49 για διατάραξη κοινής ειρήνης, και επιπλέον για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού ένας εκ των κατηγορουμένων.
Από την ακροαματική διαδικασία το μόνο που είχε προκύψει από τις καταθέσεις των αστυνομικών ήταν ότι μόνο ένας από αυτούς χτυπήθηκε από πέτρα, που φέρεται να πέταξε ένας εκ των κατηγορουμένων, η οποία κατά δήλωσή του τον πέτυχε στα γεννητικά όργανα, προκαλώντας του σε αυτό το σημείο, όπως ο ίδιος κατέθεσε, «ερυθρίαση»!..
Κανένας αστυνομικός δεν αναγνώρισε στους συλληφθέντες κάποιον από τους κουκουλοφόρους ή εκείνους που φέρονταν να προκαλούν επεισόδια, ενώ για κανέναν κατηγορούμενο δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο από τους αστυνομικούς εναντίον του, αλλά γενικολογίες και αοριστίες.
Μάλιστα ένας από τους αστυνομικούς είχε την τόλμη να παραδεχτεί στο δικαστήριο ότι «όταν γίνονται μαζικές συλλήψεις συλλαμβάνονται και αθώοι»...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου