Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

H ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
"Απαξιωτική έως απαράδεκτη η ανακοίνωση του ΚΚΕ"
(τίτλος-σχόλιο όπως δημοσιεύτηκε στην "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της ΛΑΡΙΣΑΣ στις 31/12/10)

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τη δίκη των 11 ανηλίκων «τρομοκρατών» του Δεκέμβρη του 2008, προκάλεσε την απαξιωτική έως απαράδεκτη ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να ανοίξουμε διάλογο για τα ζητήματα που αναλύονται σε αυτή την ανακοίνωση, όμως είναι αναγκαίο να κάνουμε μερικές επισημάνσεις απευθυνόμενοι στην τοπική κοινωνία , στους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ, θεωρώντας πως οι αγώνες ενάντια στην κρατική καταστολή και τον τρομονόμο πρέπει και μπορεί να είναι κοινοί.
Εκτιμώντας το αποτέλεσμα της δίκης των ανηλίκων κάναμε ένα συνοπτικό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του κινήματος αλληλεγγύης και ασκήσαμε κριτική στη στάση των πολιτικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο θέμα.
Εκτιμήσαμε ως τεράστιας σημασίας πολιτικό ζήτημα για όλη την Ελληνική κοινωνία την εφαρμογή του τρομονόμου απέναντι σε ένα κίνημα και ειδικότερα την νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.
Η συγκρότηση της πρωτοβουλίας μας έγινε πάνω σε τρεις άξονες:
1. Το δίκαιο της νεολαιίστικης εξέγερσης
2. Την κατάργηση του τρομονόμου
3. Την απόσυρση όλων των κατηγοριών και την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.
Αυτή η ξεκάθαρη, εδώ και δύο χρόνια, δημόσια επιλογή και στάση μπόρεσε να συσπειρώσει απλούς ανθρώπους, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς και συλλόγους, δημόσια πρόσωπα του πνεύματος και της τέχνης, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, γύρω από ένα κοινό στόχο. Τα εκατοντάδες ψηφίσματα & δημόσιες τοποθετήσεις, οι χιλιάδες υπογραφές και οι δύο μαζικότατες πανελλαδικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα είναι απλά δείγματα αυτής της συσπείρωσης.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν κάτω από το βάρος του μαζικού κινήματος να καταρρεύσει το κατηγορητήριο του τρομονόμου, να αθωωθούν η πλειοψηφία των δικαζόμενων ανηλίκων, και να επιτευχθεί μια μικρή αλλά σπουδαία ΝΙΚΗ, κάτι που μας δίνει δύναμη για τις επόμενες μάχες.
Η κριτική μας απέναντι στο ΕΚΛ ήταν και συνεχίζει να είναι πως αποτελεί τεράστιο πολιτικό έλλειμμα για την κοινωνία της Λάρισας η παντελής απουσία του φυσικού φορέα των εργαζόμενων από το κίνημα αλληλεγγύης, με ευθύνη της πολιτικής αντίληψης του ΚΚΕ.
Το απαράδεκτο ύφος των συντακτών της ανακοίνωσης της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ το υβρεολόγιο, οι χαρακτηρισμοί και ο πολιτικός κομπασμός αφήνονται από την μεριά μας στην κρίση των αναγνωστών.
Όμως οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα πως οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΝΕ του ΚΚΕ ενώ μίλησαν σχεδόν για τα πάντα σκόπιμα απέφυγαν να μιλήσουν για την «ταμπακέρα».
Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν βοήθησε και απείχε από το κίνημα αλληλεγγύης, αλλά τουναντίον με την στάση του, δείχνοντας αυτό τον υπέρμετρο φόβο απέναντι στα νεολαιίστικα ξεσπάσματα βαφτίζοντας τα «σπασίματα και κουκούλες», συντάσσεται με τους τηλεστάρ τύπου Πρετεντέρη και σία.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε πως αν σε όλους εμάς που συμβάλλαμε στη δημιουργία και συμμετείχαμε στο κίνημα αλληλεγγύης, σε αντιπαράθεση με όσα κάναμε κυριαρχούσε η πολιτική αντίληψη πως «ο μόνος αποτελεσματικός αγώνας είναι εκείνος που χτυπά την καρδιά του προβλήματος, το μονοπώλιο», ακόμα θα περιμέναμε την «δευτέρα παρουσία» και φυσικά θα μετρούσαμε 19 φυλακισμένους νεολαίους ως ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου